MikroTik este o companie specializata in proiectarea si producerea de echipamente pentru retele de calculatoare, dezvoltand totodata si sisteme de operare pentru x86.

Portofoliul acesteia include cele doua familii de produse – RouterBOARD, reprezentand echipamentele hardware si RouterOS, constand in sistemul de operare ce ruleaza pe MikroTik RouterBOARD. MikroTik a fost infiintata in 1996 in Riga, Letonia, urmand ca in anul 1997 sa lanseze prima versiune a RouterOS x86. Sistemul de operare este extrem de performant, iar utilizarea sa creaza o impresie diametral opusa comparativ cu marcile traditionale de pe piata. RouterOS este un concept extrem de compact, proiectat pe module software care aduc diferite functii si optiuni. Sistemul de operare detine o suita impresionanta de unelte ce compun un set de suport extrem de eficient pentru administratorul unei retele actuale. Adiacent functiilor disponibile fara nici un fel de cost suplimentar, RouterOS mai aduce si un impresionant mediu de scripting, cu ajutorul caruia se pot obtine rezultate exceptionale in administrarea si comportamentul retelei in care opereaza. Sistemul de operare este construit in jurul nucleului de Linux versiunea 3.5 si se bucura de update-uri frecvente.

In 2002 MikroTik a decis sa isi produca propriul hardware, familia de produse RouterBOARD. In general, RouterBOARD este disponibil si in model complet integrat, dar se poate opta si pentru construirea unei platforme personalizate din componente, carcase, interfete Ethernet si Wlan etc.

Practic, MikroTik RouterOS si RouterBOARD pot face fata oricarei retele, oricarui nivel de incarcare, la un nivel redus al costurilor.